2016. október 10., hétfő

Nagy levegő #2

Részben az elmaradt posztok egyike.

A szívó oldalon korábban ugyan elég sokminden módosult, de maradt még bőven tennivaló.

Ahogyan azt már emlíettem az áthelyezett IAT szenzor nem volt a legszerencsésebb helyen, mivel felmelegedett motornál túl sok hőt vett fel a motortól, így rövid és közepes idejű állás után egy ideig hamis értékeket szolgáltatott. A gyári kábelköteg nem enged túl sok mozgásteret, így plusz vezetéket kellett beiktatni ahhoz, hogy a szerzort egy jóval kedvezőbb helyre a légszűrőház elejébe helyezzem.

Mivel volt egy tartalék szenzorom párhuzamosan (csak a csatlakozó áthelyezésével) is tudtam volna használni a kettőt és figyelni az eltéréseket. De idő hiányban végül nem tettem. Egyetlen egyszer néztem csak a különbséget, a beépítést követően még tavasszal viszonylag hűvösebb időben. Üzemmeleg állapotban, fél órás állás után, 13 °C-os külső hőmérséklet mellett a korábbi helyen 46 °C-ot, míg az új helyen 34 °C-ot mutatott a szenzor. Nem tűnik túl soknak a különbség, de nem is kevés. Ráadásul újraindulás után sokkal hamarabb visszahűl, mint korábban. A későbbiekben az új pozícióban még mértem egyet. Ekkor 25 °C-os külső hőmérséklet és napsütés mellett is csak 41 °C-ra melegedett szintén fél óra állás után. A nyár folyamán egyszer sem volt zavaró a túlzott felmelegedés okozta elgyengülés, bár minimálisan azért tapasztalható továbbra is.

A levegőcső hely problémáján is sikerült javítanom valamelyest. Első körben a cső aljából a csatlakozás gumi pereméből vágtam le néhány mm-t, azonban ez nem sokat segített, mert a belső keresztmetszet lépcsős kialakítású, azaz ráilleszkedik a pillangószelep házának peremére. Ez a kialakítás ugyan áramlási szempontjából kiváló, de nekem most kicsit rosszul jött. Gondoltam tehát egy merészet és levágtam magából a házból, hogy jobban rá tudjam tolni a csövet. Nagyjából 4 mm-t sikerült leszedni a tetejéből. Ennél többet nem igazán lehet, mert elegendő felület kell, hogy a bilincs oda tudja szorítani a csövet.


4 mm-el lejjebb a perem falvastagsága igencsak megnő, ezért újra fel kellett bővíteni és polírozni az egészet.Ha pedig már úgyis faragtam lecseréltem a lemezkét fogó csavarokat süllyesztett fejűre. Az eredeti menet M3,5-es, de ilyen csavart sehol sem találni (próbáltam), így M4-re kellett módosítani, majd a süllyesztett fejnek egy kicsit kicsiszolni a tengelyből. Egyszerre csak az egyik csavart kell kiszedni, így a lap nem tud kimozdulni a helyéről. Érdemes egy kis csavarrögzítővel is rásegíteni a kötésre.
Ilyen a kettő egymás mellett. Sajnos a fókusz elcsúszott.

Készen már alul sem lóg ki egy kicsit sem:

Azt sajnos csak a behelyezéskor vettem észre, hogy a csavarok nem túl jó minőségűek. A fej részük nem teljesen kör alakú és a fej pereme is elég vastag. Azóta beszereztem jobbakat. Kicserélem majd és akkor a képen lévő helyzetben egyáltalán nem lesz látható a csavarok feje.
Bár nem közvetlenül utána, de 1-200km múlva érezhető volt némi javulás a dinamikában. A hely is elegendő lett így, ha nem mozog a motor nagyon. Nagyobb motormozgásoknál azonban még mindig odaér a motorháztetőhöz.

Már a szervíz után a fedélből még több bordát távolítottam el. Jobban néz ki, mint korábban, de ennek nem volt érezhető hatása.


Végül készítettem egy viszonylag elfogadható kinézetű kartergáz lecsapató tartályt is. Egy F Astra szervótartályt fordítottam meg, amelyen alul éppen két megfelelő méretű csőcsatlakozás van. Egyik a motorból érkező csőnek, a másik a szűrőnek. A kupakja ürítés céljából letekerhető, aminek a szellőzőjébe egy picike csavart kellett betekerni. Mivel több ezer kilométer alatt is csak egészen minimális olajpára csapódott csak le (nagyszervíz előtt is), ez inkább csak esztétikailag volt fontos. (erről képet majd később teszek fel)

A tervek szerint legalább még egy poszt lesz ebben a témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése