2017. június 7., szerda

Kinyomócsapágy

Beülök, indítom, berakom hátramenetbe. Éppen csak egy kicsit akarok tolatni...
Az első gondolatom az volt, hogy hú de lent fog, a második, hogy vajon miért gurul még mindig, ha a kuplungpedál teljesen be van nyomva. Leállítottam gyorsan nehogy neki menjek a kerítésnek, és utolsó próbálkozásként megigazítottam a szőnyeget, de akkor már tudtam, hiszen a tavalyi felújításkor nem cseréltük a kinyomócsapágyat. Tudatosan vállaltam a kockázatot, mert elég sok minden lett cserélve ezen kívül is, és valahol meg kellett húzni a határt. Nem lett szerencsém, de jöhetett volna sokkal rosszabbkor is.
Végül odébbmentem még egy 20 kilométert. Menet közben már nem is tűnt fel igazán, hogy valami gond lenne, de a megérkezés után 1-2 órával az autó alatt keletkező két tenyérnyi tócsa minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy az első gondolat helyes volt.

Előkészület
A csere messze meghaladja a lehetőségeimet ezért szerelőt kellett keresni, ráadásul gyorsan. A hét elején jártunk és a hétvégére nagyon kellett volna az autó, a következő héten pedig lejárt a műszaki. Azok, akik bármilyen módon számításba jöhetnének:
- Szerelő1: Ő végezte a tavalyi felújítást, de nagyon messze lakik.
- Szerelő2: Ő volt most legközelebb az autóhoz, megbízható, de sokszor szenved időhiányban.
- Szerelő3: Ő lakik most a legközelebb hozzám, megbízom benne is, de közel sem dolgoztattam vele még annyit, mint Szerelő2-vel (nem csak a Kéken). Ő sem szokott unatkozni.

Szerelő3-nál már be volt jelentve az autó műszakiztatni a következő hétre, így őt kérdeztem meg először hátha be tudná vállani egy kicsit előbb. Nem tudta. Szerelő2 viszont nagy meglepetésemre mondott egy pénteket azzal a kitétellel, hogy talán átcsúszik hétfőre. Szerelő1 most kiesett a körből, mert abban sem voltam biztos, hogy az autó a saját lábán elér-e a következő sarokig. A szükséges alkatrészeket, ha tehetem legtöbbször magam szerzem be. Az elég széles választékból a gyári mögötti legdrábább mellett döntöttem. Ez a LUK 510003810 volt. Egy jó kedvezménnyel pedig annyira nem fájdalmas az ára (persze nem is olcsó).

Csere
A péntek persze elcsúszott. Túl szép lett volna. A hétvégét megoldottam a kölcsönkapott Pirossal. Hosszabb távon már a Kék megvétele óta nem mentem vele. Egyébként ég és föld a különbség a kettő között, de ez már egy másik történet.
Következő héten hétfőn Szerelő2 hívott, hogy inkább átvinné az autót Szerelő4-hez, mert ő most éppen jobban ráér és az ottani csápos emelővel sokkal egyszerűbb lenne a művelet. Szerelő2 rendszeresen átad munkát Szelelő4-nek, akit én személyesen nem ismerek, annak ellenére, hogy korábban a Fehér és a Piros is járt már ott néhányszor. Bár konkrét problémám soha nem volt vele kapcsolatban, valamiért nem szerettem, ha oda megy az autó. Talán csak az ismerettség hiánya miatt. Ha pedig ezt előre tudom, akkor inkább maradok Szerelő3-nál, de eltelt egy hét, az előre bejelentett időpont elúszott, a műszaki pedig 4 nappal később lejárt. Nem volt igazán mozgásterem, így rábólintottam.
Kedden a kinyomócsapágy ki lett cserélve, csütörtökön pedig a műszaki is le lett tudva. Pénteken mentem az autóért. Nagy volt az öröm, hogy visszakaptam az autót, bár a műszaki adatlapon van egy furcsa megjegyzés: "motor/hajtómű olajfolyás". Gondoltam csak a kiömlött fékfolyadék nyomai, mert amúgy nem folyt belőle semmi és Szerelő2 szerint sem lényeges.
Aznap már sokat nem mentem vele, de egyből érezhető lett, hogy ideje volt a csere. Sokkal finomabban lett a kuplung működése. A váltáskori rándítás azonban nem tűnt el sajnos most sem.

Feketeleves

Nem sokáig tartott az örömöm. Másnap teljesen véletlenül az autó alá néztem és egy "szép" tócsa fogadott, de most nem színtelen, mint amilyen a fékfolyadék volt, hanem fekete és egyértelműen a váltó és a motorblokk illesztésénél szivárgott. Nehezen tudnám leírni azokat az érzéseket, amik akkor bennem kavarogtak a kevesebb, mint 1 éve felújított csöpögő motor kapcsán. Ott csak egyetlen helyen szivároghat a motorolaj, mégpedig a hátsó főtengelyszimeringnél. Az természetesen nem lehet véletlen, hogy éppen most ment tönkre és rögtön értelmet nyert az adatlapon lévő megjegyzés is. Valamit tehát elronottak szerelés közben. Nem sokkal később az is feltűnt, hogy a 1-be és 2-be néha nehezen veszi a fokozatot (elakad és csak újbóli előre-hátra mozdulattal lehet sebességbe rakni), és indítás után (hidegen) is előjött egy addig nem jelentkező kellemetlen vibráció. A következő munkanapon hívtam Szerelő2-t, aki védve a mundér becsületét hárított, hogy főtengelyszimering nem lehet, mert ahhoz a részhez nem nyúltak, a kuplungot és a lendkereket nem szedték le. Az én meglátásom viszont csak az volt, hogy előtte nem folyt utána meg igen, és ami folyik az fekete. Tehát vagy Szerelő4 vétett valami hibát, vagy ha esetleg fennállt már előtte is a probléma (nem), akkor azt nem vette észre. Végül abban maradtunk, hogy átmegyek és alánézünk. Erre csak a rá következő héten tudtam sort keríteni. A mennyiséget érzékelteti, hogy az addig eltelt időben szinte teljesen átitatódott az autó alá tett kartonlap. Szerelő2-nél az inspekció során az egyik alsó csavar meglazítása után megerősítést nyert, hogy nem kicsit folyik, de megbontás nélkül nem megállapítható, hogy honnan ered. Bár fekete, valahogy mégsem tűnt motorolajnak. A fékfolyadék tartályból viszont nem hiányzott egy csepp sem. Vissza kellett vinni Szerelő4-hez. Ezen a ponton bevontam Szerelő1-et a történetbe, hátha tud valami okosat mondani, de sajnos távgyógyítani ő sem tud, a tények pedig eléggé egyértelműek. Másnap Szerelő2 hívott, hogy Szerelő4 megállapította, hogy ez motorolaj és a hátsó főtengelyszimering a problémás, amihez ő nem nyúlt. Pont. A teljes ledöbbenés csak akkor következett, amikor kiderült mindezt újbóli megbontás nélkül sikerült megállapítania. Harmadnap reggelre eldöntöttem bármi is legyen a hiba Szerelő4 soha többet nem nyúlhat az autóhoz. Minden előzetes egyeztetés nélkül elmentem az autóért és bár személyesen nem volt jelen egy kollégájától próbáltam a hogyanokra és miértekre választ kapni. A rövid beszélgetés közben elhangzó legújabb érvre "szerintünk nem is folyik", már tényleg semmit nem tudtam mondani, sarkon fordultam és eljöttem.
Az utam egyenesen Szerelő2-höz vezetett, ahol hangot adtam csalódottságomnak. Elmondtam, hogy bár meglehetősen körülményes számomra inkább újra elviszem Szerelő1-hez az autót, mert ő legalább darabokból is biztosan össze tudja rakni, úgy hogy utána problémamentesen működik. Szó szót követett, és újra alánéztünk. Az újabb mintavétel pedig újdonságot hozott. Ennek a szagán egyértelműen érződött, hogy nem motorolaj és nem is fékfolyadék, hanem váltóolaj. A váltóolajnak megvan a maga jellegzetes szaga, amit leírni nehezen lehet, de ha valaki érezte már, akkor biztosan megismeri. Ez teljesen új megvilágításba helyezte a dolgokat, mert amíg a főtengelyszimeringen még csak-csak el lehet vitatkozni kinek a hibája, addig a váltóolaj folyás egy ilyen helyzetben gyakorlatilag biztosan szerelési hiba. Szerelő2 ezután már hiába hívta Szerelő4-et, utóbbi csak megerősítette az általa addig elmondottakat: a motorolaj folyik.

Helyreállítás
A következő két hétben senkinél nem volt szabad kapacitás, és bár egy ideig úgy nézett ki Szerelő2 mégis elvállalja a javítást, a folyamatos időhiány miatt ebből nem lett semmi. Felkerekedtem és ismét Szerelő1-hez vezetett az utam. Sportszerű nehezítés volt, hogy neki aznap kellett mindenképpen jóra megcsinálni az autót, mert onnan nem szerettem volna autó nélkül hazautazni. Felkészülve a legrosszabbakra berendeltünk minden számításba jöhető cserealkatrészt.
Reggel 8 után érkeztem. Az akadozó váltóra nagyon hamar meglett a magyarázat. Egy távtartó anyát elfelejtettek visszatenni. Kész szerencse, hogy éppen oda esett és időközben sem hagytam el. Ott középen az a fekete:

Azt ugyan sejtettem, hogy ez a csere sem pár perces művelet lesz, de azt nem gondoltam volna, hogy közel akkora szívás a szétszedés, mint egy évvel korábban. Ahhoz, hogy mindenhez rendesen hozzá lehessen férni kiszedtük a váltót, amihez le kellet venni a bölcsőt, amihez az apróságokon felül le kellett akasztani a kormányművet, ki kellett venni a féltengelyeket és a hátsó motortartó bakot, ki kellett kötni a stabilizátor rudat és stabilizátor pálcákat és le kellett venni a kipufogó első csőszakaszt.
A leengedett 1,6-1,7 liter váltóolaj szép piros volt, de a váltóharangban minden fekete volt. Rosszul látszik, de legalább 1 deci olaj is megült az alján:

A kinyomócsapágy kiszerelése után gyorsan meg is lett a hiba forrása:

A szimering rugója nem lett a helyére illesztve és elnyomta a gumiperemet. Ez még akkor is egyértelmű szerelési hiba, ha gyárilag esetleg már így szállították. A szimering nem cserélhető külön, csak a kinyomócsapággyal együtt, de szerencsére nem szakadt el és nem deformálódott maradandóan, így visszakerült a kivett darab. A paszta letakarítása és a rugó helyére illesztése után ilyen lett:

A kuplungtárcsa és a szerkezet egy részét is befedte az olaj.

Visszaszerelés előtt ezek is és a váltó is alapos tisztítást kapot.

A váltó oldali motortartó bak ugyan nem tűnt túlságosan rossz állapotúnak, de érezhetően több mozgást engedett, mint az új. Cseréltük.

Kérdéses, hogy Szerelő4 milyen módon végezhette a cserét, mert bizonyos csavarokon nem igazán látszott, hogy egy hónappal korábban bontva lettek volna.
Végül este 8 előtt jöttem el. Azóta néhány 100 km-t tettem meg. Az alja száraz, a fokozatokat úgy veszi, mint előtte és azt a rendellenes vibrációt sem éreztem azóta.
Az eset sok szempontból tanulságos volt számomra.

Update: Szerelő4-től végül visszakaptam a munkadíjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése