2016. augusztus 10., szerda

Nagyszervíz után

Az első indítás nagy megkönnyebbülést hozott. Nem zörög, csörög (a kipufogót leszámítva) nem remeg, rezonál és nem ingadozik az alapjárat, nem akar lefulladni. Minden olyan volt, mint annak előtte. Ha nem tudtam volna, hogy történt vele valami a látottak alapján nem jöttem volna rá.
Az első próbaút alatt éppen csak gurultam vele, olyan 2-2500-as maximális fordulattal, és az azt követő 3-500 km-en is rendkívül kímélő üzemmódban használtam, 3-3500 fölé egyáltalán nem volt forgatva. Idővel egyre feljebb engedtem a fordulatot, de még mindig nem nagyon járt 5000 felett, holott az 1000 km-es bejáratásra kitűzött célt már elértem. A legelejétől nyilvánvaló volt, hogy nagyon könnyed lett a motor járása. Sokkal kellemesebb vele autózni. Nemcsak szebben veszi a fordulatot, de a váltások is sokkal simábbak, egyenletesebbek lettek. Sajnos még mindig tapasztalható néha a rángatás, de a legtöbbször már nem érezni és ha mégis, akkor is csak kevésbé.

Lendkerék
A könnyű lendkeréknek szerencsére csak egyetlen negatív hatása jelentkezik, és ezzel is könnyű együtt élni. Bizonyos helyzetekben a kuplung kinyomására túlságosan beejti a fordulatot (OBD-n a szemem sarkából egyszer egy 4xx -et kaptam el, és óra szerint is megy néha az 500-as vonal alá). Rendkívül tisztelendő módon nem fullad le a motor ilyenkor, hanem visszadobja a fordulatot (akár 1500-ig is), majd oszcillálva beáll alapjáratra. Hogy pontosan miért vagy milyen helyzetben csinálja arra nem sikerült még rájönnöm, mert sokszor olyan pontosan ejt 8-900-ra, mintha odaszögelték volna az alját, semmi bizonytalanság. Nem akkor csinálja, ha magas fordulatról esik, inkább amikor nagyjából 1500-ról. Tipikusan amikor beérek egy kereszteződésbe, lassulok, esik a fordulat motorfékkel, már a 2-est is nehezebben bírja, kinyomom a kuplungot és akkor. Egyetlen egyszer fulladt le ennek hatására az autó, még az első napokban. Azóta a kompi biztos, hogy kompenzált valamit, mert már érezhetően kevesebb az extrém ejtés, annak ellenére, hogy reset is volt kétszer időközben. Készítettem videót, de sok próbálgatás ellenére is alig tudtam előcsalogatni egy nagyobbacska ejtést. Bár az is lehet, hogy tudat alatt szűröm az ezt előidéző körülményeket.
Ilyen az alapjárat és a normális fordulatszám beállás:
Ilyen egy enyhébb rendellenes ejtés:
Ilyen egy erősebb:

Nem lett nehezebb az álló helyzetből indulás sem. Csak egészen minimálisan éreztem az elején, hogy többet kell csúsztatni. Mostanra már teljesen megszoktam. Emiatt is csak egyszer fulladtam le (első nap, emelkedőn fel, tolatva, kitekert kormánnyal, forgalmat figyelve).
Az alapjárat, mint említettem betonstabil, és fokozatban egészen alacsony fordulaton is teljesen jól használató az autó. Nem szoktam így menni vele, de például 4-ben vagy 5-ben 1200-on is rángatás nélkül lehet haladni. Meggyőződésem, hogy ha a program kicsit hozzá lenne igazítva hibátlan lenne. Simán elmenne gyári konfignak is.
Ennek ellenére minimálisan csalódott vagyok a lendkereket illetően. 1-ben és 2-ben nem érzek eget rengető változást gyorsulásban, pedig főleg itt kellene kifejtenie jótékony hatását. Elképzelhető, hogy csak azért mert nem használom még a felsőbb fordulatszám tartományokat, de az is lehet, hogy túl sokat vártam tőle. Ha sikerül mérnem egyet majd a számok megmondják.

Balansztengelyek és a hengerfej
Nagyobb fokozatokban (főleg 3,4-ben érezhető) alacsony fordulaton viszont sokkal rugalmasabb lett. A kellemesebb autózást főként az itt tapasztaltak miatt értem. A lendkerék ezekben a fokozatokban már valószínűleg keveset zavar be, így minden bizonnyal a balansztengelyeknek és a kompressziónövelésnek (meg a felújított hengerfejnek és kicserélt gyűrűknek) együtt köszönhető a hatás. A balansztengelyek hiánya egyébként szintén alig érzékelhető. Egyetlen esetben, amikor az alapjárat 750 közelében mozog (inkább 800 körül szokott) kicsit remeg ez-az, de semmi komoly. Jól írták a fórumokon, az erősített bak nagyobb rezonanciát hozott be. A kompressziónövelésnek sincs tapasztalható negatív hatása.

Minden más
Az új bontott kuplung érzetre nem változott. A bak csere viszont teljesen eltüntette a felesleges rezonanciákat.

A stabrúd szilentek várakozásomon felül teljesítenek. Bár az 1 hónap sok idő volt, elszoktam tőle, de úgy érzem sokkal kontrollálhatóbb határhelyzetben, mint előtte. Nem nyeklik-nyaklik annyira és pontosabban tartható az ív kanyarban.

Az önindító sajnos nem hozott érzékelhető javulást a melegindítás tekintetében. Viszont most már szinte biztosra vélem, hogy keverékképzési a probléma. Nem tudom, hogy valami szenzorérték nem tetszik neki, vagy az alapprogramban lehet valami hibás, de a könnyű lendkereket most már hallhatóan könnyeben tekeri melegen is, és ha rányomok kicsit a gázra, akkor mindig indul. Azt nem tudom, hogy a beengedett több levegő miatt, vagy a nagyobb pedálálláshoz tartozó nagyobb befecskendezési érték miatt. Tehát vagy szegényíteni vagy dúsítani kellene a keveréket. Inkább előbbire tipplek. Egyelőre visszatettem a benzinnyomás szabályzó vákuumcsatlakozását, hogy ezt elősegítsem, de semmi.

A régi generátor újra teszi a dolgát.

Felfigyeltem viszont egy fura jelenségre. Ha kicsit lassabban (40-50 km/h alatt, viszonylag melegben) megyek az autóval, akkor a vízhőmérséklet viszonylag gyorsan elkezd emelkedni, eléri a 100 fokot, ott bekapcsol a ventik (vízhűtő és klímahűtő is) első fokozata, eléri még a 102 fokot, majd onnan visszahűti 95-re és kikapcsolnak a ventik. Innen pedig kezdődik elölről. Ez persze csak annak tudatában érdekes, hogy nagyobb tempónál a 87 fokot tartja stabilan. És mindez csak OBD-n keresztül látszik. A műszerfalon a mutató olyan 92-nél lehet, amikor az OBD már 102-t mutat, viszont  87-nél is 80 felett van, tehát nem linerás az eltérés. Bár most már egyre többen mondják, hogy ez így van rendben, csodálkozom, hogy eddig nem tűnt fel, a szervíz után viszont azonnal. Pedig eddig is nézegettem az ODB-s adatokat. Saját megnyugtatásra szétszedtem a csatlakozókat és rákötöttem direktben az akkura a ventiket. Szerencsére mindkettőnek működik mindkét fokozata. Ha mégis van probléma, akkor az csak vezérlés oldalon lehet, de minden bizonnyal tényleg így a normális.

A kipufogó hol jobban hol kevésbé, de zörög. Hamarosan meg kell csináltatni. Remélem valami nagyon keresztben van, mert a felsőbb fordulatszám tartományok még mindig nem az igaziak.

Olajfogyasztás tekintetében csak hosszabb távon lehet bármit is mondani. A biztonság kedvéért azért egyelőre rá sem néztem a nívópálcára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése