2015. július 14., kedd

Fólia

Annak idején a fehér kapott egy körbefóliát, ami ha jól rémlik 30-35%-os áteresztésű lehetett, azaz a beeső fénynek a 30-35%-át engedte át. Imádtam. Jó volt nyáron, jó volt télen, nappal és sötétben. Egyetlen kivétel volt csak a sötétben és esőben/ködben kivilágítatlan helyen való tolatás. Ilyen esetben szó szerint semmit nem lehetett látni. Előnyei azonban messzemenően feledtették velem ezt az elég ritkán előforduló hátrányt.
A kékre is mindenképpen akartam valamit hő-, UV-, és törésvédelemre. Utóbbi két szempontnál gyakorlatilag minden fólia azonosan teljesít, a hővédelem terén azonban elég nagyok a különbségek. Nagy általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb a fólia annál több hőenergiát képes az autón kívül tartani. Ismét teljes fóliázást akartam (szélvédő kivételével) és legszívesebben megint felraktam volna egy hasonló sötétségűt mint a fehéren volt, de elég volt az akkori izgalmakból. Más megoldás kellett. Csakis egységes megjelenésben gondolkoztam, nem igazán tetszenek az eltérő árnyalatú fóliák egy autón.
Szerencsére az elmúlt időkben a technológia is sokat fejlődött. Megjelentek a fémszórásos és a kerámia alapú fóliák is. Ezek azonos fényáteresztés mellett nagyobb hővédelmet biztosítanak a hagyományos kiviteleknél. Egyetlen hátrányuk az árban jelentkezik, illetve a fémszórásosnál az elektronikai eszközök jeleinek zavarásában.
Elmélkedtem egy darabig, de aztán a Llumar Air Blue 80 széria mellett dönöttem. A specifikáció szerint ez 78%-os fényáteresztés mellett is többet fog napenergiából, mint a hagyományos 20-30%-os fóliák. A 78% pedig gyakorlatilag láthatatlan, csak egy enyhe kékes árnyalatot ad.
Ha nem tudja az ember mit kell néznie fel sem tűnik. Talán még akkor sem, ha tudja.
DSCF0103.JPG
Persze vannak olyan fényviszonyok/betekintési szögek, ahol kicsit feltűnőbb.
DSCF0106.JPG
Bentről pedig ilyen:
DSCF0118.JPG

A hatását a fólia nélküli állapottal közvetlenül sajnos nem tudtam összehasonlítani, mivel még a nagy melegek előtt került fel. A tavalyi nyár pedig elég régen volt.
De a szubjektív benyomások:
- Ha az autó a napon áll "ugyanúgy" felmelegszik, viszont talán gyorsabban kihűthető. A melegedésben azért erősen közrejátszhat az autó sötét színe is.
- Erős napsütésben, ha le van engedve az ablak a nap égeti a karom. Ugyanebben a helyzetben, felhúzott ablakkal a fólián keresztül éppen csak egy kicsit melegít.
Hogy megtudjam mennyi is az annyi mértem egy keveset.
A mérés helye a szőnyeg a lenti elrendezésben félig lehúzott ablakkal, néhány percig így hagyva. Mivel az autó szinte egész belső felülete fekete vagy sötétszürke a hatás hasonló lehet máshol is.
DSCF0127.JPG

A levegő hőmérséklete az autóban 35°C körüli. A napos részen a szőnyeg 65-66°C-os, míg a fóliával takart részen csak 43-44°C. Meglepett az eredmény ezért többször is megmértem, de nincs tévedés.
Ez azonban nem a teljes igazság, hiszen normál üveggel kellene összevetni és nem anélkül. Az egyetlen fólia nélküli üvegfelület az autón immár a szélvédő. Ugyanezt a szőnyeget mérve hasonló belső hőmérséklet mellett, más időpontban a különbség már jóval kisebb, de azért így is számottevő. Az oldalüvegen keresztül fóliával 47-48°C, a szélvédőn (nem volt különösebben tiszta) keresztül 52-53°C. Elképzelhető, hogy befolyásol valamit az üvegfelületek különböző dőlésszöge, és az hogy a szélvédő két réteg üvegből készül közte fóliával. Viszont a szélvédőm 100%-os áteresztésű és nem szinezett, ellentétben az oldalablakokkal. Utóbbi felállással ugyanabban az időben megmértem az üléseket is. Itt már csak 2-3°C-os különbség jött ki (42-43°C/45-46°C), valószínűleg annak köszönhetően, hogy nem olyan feketék, mint a szőnyeg és a mérő tapintófeje is kisebb felületen érintkezik, kevésbé tudja jól átadni a hőt.
A különbség tehát mindenképpen létezik, mértéke a körülményektől függ. Az álló helyzetben való felmelegedéssel szemben kicsit többet vártam, de ha ismét választani kellene minden bizonnyal újra emellett döntenék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése