2018. október 31., szerda

ECU #13

A korábban megtalált térképek alaposabb tesztelésére, finomhangolására az utóbbi hetekben kevesebb idő jutott, viszont az automatizáció és az elemzőképesség ismét nagyot fejlődött.

Letöltés
Oliver 1.0
Oliver 1.1

Oliver
Jó ideje erősődött már bennem a késztetés, hogy a több-kevesebb ponton kapcsolódó mégis különálló szkriptjeimet egybegyúrjam. Most eljött az ideje: megszületett Oliver. A név az "OP-COM LiveData Analyzer"-ből származtatható. Az egyesítés során nemcsak számos eddig meglévő zavaró hibát javítottam, de kapott kezelést könnyítő parancsokat, szabadon (programkódtól függetlenül) állítható változókat és bővített funkcionalitást. Szabadon terjeszthető, de egyelőre csak Linux-on fut. Mivel az OP-COM által előállított élőadat formátuma (legjobb tudomásom szerint) nem motorspecifikus ezért használata nincs Z22SE-hez sem kötve.

Innen letölthető.

A futtatást megelőzően szükséges az alábbi két csomag telepítése (a függőségeikkel együtt), valamint a futási jog beállítása:

sudo apt-get install python-matplotlib python-tk
chmod +x ./oliver


A program célja az OP-COM által előállított élő adatok feldolgozása és meghatározott szempontok szerinti megjelenítése, azok elemzésének megkönnyítése érdekében. A használatához az OP-COM által előállított módosítás nélküli csv fájlokra van szükség. Remélhetőleg ezek a fájlok nem térnek el lényegesen a különböző OP-COM verzióknál.

Az indítás (./oliver) után létrejövő konfigfájl (oliver_config.ini) szerkeszthető akár futásidőben is.

Tábla nézet:

Fordulatszám és terhelés függyvényében ábrázolható a szabadon választott paraméter. Ezek közül a legfontosabbak ki vannak emelve a parancssorban, de a bármilyen számszerű adat ábrázolható, ami a forrásfájlban megtalálható. A teljes lista megjelenítése 'd'-vel lehetséges. A táblázat nagysága, kezdeti értékei és felbontása a konfigurációs fájl megfelelő mezőivel változtathatók. Az alapértelmezett átlagolt értékek mellett megjeleníthető a számosság, a legkisebb és legnagyobb értékek valamint ezek különbségének táblázata az 's[12345]' opció használatával.
A konfigurációs fájlban található min és max paraméterekkel szabályozható a megjelenített adat. Elhagyhatóak olyan értékek, amelyek megzavarnák bizonyos jellegzetességek hatékony azonosítását (pl: bemelegedés, alapjárat, alacsony sebesség).

2 dimenziós nézet:

Időfüggvényben ábrázolja a teljes mérést egyelőre csak a képen látható adatokkal és elrendezésben. Ennek paraméterezhetősége a közeli céljaim közt szerepel. A megjelenített grafikon futásidőben nagyítható, így egy hosszabb mérésben nehezebben kivehető részleteket is könnyebben lehet vizsgálni. A konfigurációs fájlban a minTime és maxTime értékek beállításával állandó jelleggel elhagyhatók bizonyos szakaszok (pl: bemelegedési szakasz), vagy könnyen és egységesen kiemelhetők bizonyos részletek.

3 dimenziós nézet:


Ez a rész új fejlesztés, a korábban mutatott binárisból kinyerhető térképek megjelenítésén alapul, de itt egyfajta fordított térképábrázolás valósul meg az élő adatok alapján generált táblázatból. Minden esetben az average tábla értékei kerülnek megjelenítésre. A kép futásidőben forgatható. Bizonyos esetekben könnyedén felismerhetővé tesz olyan jellegzetességeket, amik a táblázatos nézetben csak nehezen azonosíthatók.

A testreszabhatóságot mindenképpen növelni fogom, de szeretném ha nemsokára Windows alapon is futtatható lenne és új funkciók megvalósítását is tervezem.
Hibák, hiányosságok, észrevételek jöhetnek kommentben.

Update (2018.11.25)
Az utóbbi hetekben a tesztelést tekintve kényszerű szünetet tartottam és valószínűleg még eltart egy kis ideig. Úgy néz ki a kinyomócsapágy ismét megadta magát. :(

Oliver 1.1
Oliver fejlesztésével viszont haladtam. Azonban ezt a verziót nem használtam túl sokat ezért több hiba lehet benne, mint az előzőben.
Újdonságok:
- Növelt testreszabhatóság táblázatos nézetben:
   A tengelyérték szabadon választható a következő adatok közül: Pedál pozíció, Pillangószelep pozíció, Fordulatszám, Szívócsőnyomás, Hűtővízhőmérséklet, Sebesség.
- Növelt testreszabhatóság 2d nézetben:
   Elhagyható bármelyik grafikon a három alapértelmezettből, szabadon választható adatsorok, és konfigurálható vonalstílusok.
- A beállításhoz segítség a konfig fájlban.
- Realtime funkció:
   Mérés közben folyamatosan frissülő táblázatos nézet. Segítségével mérés közben látható melyik részen hiányzik vagy kevés a mért adat. A jelenlegi megvalósítás bár működik, de nem túl hatékony a programkódot tekintve, így magas CPU terhelést okozhat, valamint hosszabb mérésnél belassulhat.

A letöltéshez szükséges hivatkozásokat felül helyeztem el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése